خطای ۴۰۴ یا صفحه ۴۰۴ رایج ترین ارورهای سطح وب است. البته نگفته نماند به وجود آمدن این ارور بخاطر اشتباهات مدیر سایت یا سیستم های هاستینگ نمی باشد. بلکه گاهی اوقات خود مخاطب باعث به وجود آمدن یک ارور ۴۰۴ در سایت میشود.
این صفحات باعث از بین بردن سئو سایت هستند و باید هرچه سریع تر برای رفع آنها اقدام کرد. در این مقاله قصد داریم در مورد ارور ۴۰۴، با دلیل بوجود آمدنشان آشنا شده، راهکارهایی برای رفع آنها ارائه دهیم و در انتها چند تکنیک در مورد ساخت یک صفحه ۴۰۴ به شما بیاموزیم. با من همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهید آموخت
۱ صفحه ۴۰۴ چیست؟
۱.۱ دلایل ایجاد صفحه ۴۰۴
۱.۲ صفحات ۴۰۴ چگونه به سئو سایت آسیب میزنند؟
۲ آموزش رفع ارور ۴۰۴ در سایت
۲.۱ رفع ارور ۴۰۴ از طرف کاربر
۲.۲ چطور صفحات ۴۰۴ سایت را پیدا کنیم؟
۲.۳ حذف لینک های خروجی شکسته
۲.۴ نکات مهم در طراحی و تغییر صفحه ۴۰۴ در وردپرس
صفحه ۴۰۴ چیست؟
صفحه ۴۰۴ در مرورگرهای مختلف به شکل های متفاوتی مثل page not found و… نمایش داده میشود؛ صفحه ای را نشان میدهد که وجود ندارد! یعنی چی؟ برای به دست آوردن این جواب باید بدانیم که اصلا این error 404 چگونه در سایت ما به وجود می آید. این موضوع را با یک مثال برای شما توضیح میدهیم:

دلایل ایجاد صفحه ۴۰۴
در اکادمی آکسایا، مطلبی برای آموزش سئو با آدرس aksaya.ir/seo وجود دارد و ما در مقالات مختلف سایتمان به این صفحه لینک داده ایم. در ادامه بخاطر به دلایلی تصمیم میگیریم که صفحه گفته شده را از روی سایتمان حذف کنیم.
بعد از حذف، ما خود صفحه را حذف کرده ایم اما آدرس آن هم چنان وجود دارد. یعنی اگر کاربری با کمک لینک هایی که از صفحات دیگر سایت به این آدرس داده شده یا اصلا از طریق وارد کردن خود آدرسش، وارد آن شود، یک صفحه حذف شده میبینید این صفحه حذف شده را همه سایت ها با ارور ۴۰۴ یا همان صفحه ۴۰۴ به کاربر نمایش میدهند.

فرض کنید همان صفحه aksaya.ir/seo در سایت ما وجود داشته و آن را حذف نکرده ایم. اگر کاربری بخواهد وارد این صفحه شده و آدرس آن را در مرورگرش تایپ کند، اما در تایپ کردن آن غلط املایی داشته باشد، دوباره با یک صفحه ۴۰۴ رو به رو میشود. یعنی اگر به جای آدرس بالا، این آدرس تایپ شود aksaya.ir/seoo باز هم نتیجه این است با ارور ۴۰۴ روبه رو میشود. اما دلیلش چیست؟
ارور ۴۰۴ نشان دهنده صفحه ای است که وجود ندارد. شما در هرسایت هر تعدادی آدرس اشتباه و غلط هم که وارد کنید، با یک صفحه ۴۰۴ از همان سایت روبرو میشوید.
صفحات ۴۰۴ چگونه به سئو سایت آسیب میزنند؟
صفحه ۴۰۴، صفحه ای است که در تمامی سایت ها وجود دارد. درکل این صفحه های ۴۰۴ نیستند که به سئو سایت ضربه میزنند، این لینک های شکسته یا همان لینک هایی هستند که به این صفحات ختم میشوند!
اگر کاربر به اشتباه آدرسی از سایت شما را در مرورگرش وارد کند که وجود نداشته باشد، با یک صفحه ۴۰۴ روبه رو میشود. مطمئن باشید گوگل و دیگر موتورهای جستجو (SEO) برای اشتباه کاربران سایت شما را جریمه نمیکنند.
اما اگر در سایت شما لینکی وجود داشته باشد که با کلیک کردن روی آن به یک صفحه ۴۰۴ از سایت خودتان یا حتی سایت دیگران برسید، آن یک لینک شکسته است و گوگل بابت این اشتباه قدرت سئو سایت شما را کاهش میدهد.

اما چه زمانی لینک های شکسته در سایت به وجود می آیند؟
زمانی که یک صفحه از سایت را حذف کنید، ولی لینک هایی که به آن داده شده، را در سایت نگه دارید، این لینکها به لینک شکسته تبدیل میشوند. البته اگر بخواهید در میان همه مقاله های سایت بگردید و این لینک های شکسته را پیدا کنید، مطمئنا کار آسانی نیست و زمان بر نیز می باشد. پس یک راهکار برای رفع ارور ۴۰۴ به نام ریدایرکت وجود دارد. در ادامه آن را آموزش میدهم.
لینک های شکسته ای که به خارج از سایت خودتان داده اید، مثلا لینکی که به یک صفحه ۴۰۴ در سایت گوگل ختم میشود، این موضوع نیز باعث کاهش قدرت سئو سایت شما شده و برای رفع آن باید حتما تمام آنها را در سایت خود حذف کنید.
نکته قابل توجه : صفحات ۴۰۴ باعث افزایش نرخ پرش سایت، نارضایتی کاربران و کاهش قدرت سئو سایت میشوند.پس خیلی مراقب باشید این صفحات در سایت شما ایجاد نشود.
آموزش رفع ارور ۴۰۴ در سایت

برای رفع صفحه های ۴۰۴ در سایت شما یا همان حذف لینک های شکسته دو راهکار وجود دارد:
- حذف تمامی لینک هایی که از سایت شما به آنها داده شده تا هیچ راهی برای ورود به صفحه ۴۰۴ وجود نداشته باشد.
- ریدایرکت کردن صفحه های حذف شده سایت، برای اینکه کاربران توانایی دسترسی به آنها را نداشته باشند.
ریدایرکت به معنای انتقال کاربر از یک صفحه به صفحه دیگر است.
شما یک تکه کدِ ریدایرکت به صفحه مورد نظر اضافه میکنید. زمانی که کاربر یا حتی ربات موتور جستجو به آن وارد شود، صفحه سریعا رفرش شده و او را به صفحه مورد نظر شما منتقل میکند.
زمانی که می خواهید صفحه ای را حذف کنید ولی کاربرانی که وارد آن میشوند با ارور ۴۰۴ روبرو نشوند، باید آن را به یک صفحه دیگر ریدایرکت کنید. مثلا اگر ما قصد حذف صفحه آموزش سئو را داشته باشیم، آدرس آن را به یک صفحه مشابه خودش یا صفحه اصلی سایت ریدایرکت میکنیم. به این صورت کاربر پس از ورود به آن، بعد از یک ثانیه وارد صفحه جدید شده و با ۴۰۴ روبرو نمیشود.
ریدایرکت کردن در وردپرس به کمک افزونه های مختلفی مثل افزونه redirect یا yoast seo و rank math انجام میشوند.
رفع ارور ۴۰۴ از طرف کاربر
ممکن است ارور ۴۰۴ یا page not found در سایت، بخاطر مشکلات قطعی اینترنت و اشکالات جزئی ارتباط سایت با هاست به وجود بیاید. بهترین راهکار بروزرسانی دوباره صفحه است. برای انجام این کار میتوانید روی رایانه کلید f5 (رفرش) را فشار دهید. برای اطمینان بیشتر این کلید را به همراه کلید ctrl فشار دهید تا “کَشِ” مرورگر را هم خالی کنید. علاوه بر این میتوانید چند دقیقه یا ساعت صبر کرده و سپس به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.
اگر ارور ۴۰۴ سایت رفع نشد، میتوانید مطمئن شوید که مشکل از طرف خود سایت است. بهتر است این موضوع را به مدیران سایت گزارش دهید.
چگونه صفحه های ۴۰۴ سایت خودمان را پیدا کنیم؟
در نسخه جدید سرچ کنسول و در بخش coverage آمار صفحات ۴۰۴ سایت شما به شما نمایش داده میشود. علاوه بر این نرم افزار میتوانید از افزونه rank math seo استفاده کنید.
در نهایت هم میتوانید از ابزارهای سئو seo spy glass استفاده کنید. برای کار با این ابزار، باید آن را روی رایانه خود نصب کرده و سپس آدرس سایتتان را در آن وارد کنید. به این صورت تمام صفحه های سایت، لینک های آن و… را بررسی کرده و صفحات ۴۰۴ را به شما نمایش میدهد.
حذف لینک های خروجی شکسته
برای یافتن لینک های شکسته داخلی و خارجی سایت خودتان، میتوانید از این افزونه مرورگر گوگل کروم به نام brocken link checker استفاده کنید. سایت brokenlinkcheck و افزونه وردپرسی broken-link-checker به شما کمک خواهند کرد.
نکات مهم در طراحی و تغییر صفحه ۴۰۴ در وردپرس
یکی از تکنیک هایی که وبمستران حرفه ای برای رفع این مشکل استفاده میکنند، طراحی اختصاصی صفحات ۴۰۴ است! در این راهکار سعی میکنیم صفحه ۴۰۴ سایت را به صورتی بهینه سازی و طراحی کنیم که تا کاربر بعد از ورود به آن، تا جای ممکن از خروج صرف نظر کند. به عنوان نمونه میتوانید صفحه ۴۰۴ سایت آپارات را در تصویر پایین مشاهده کنید:

چند نکته مهم برای ساخت و طراحی اختصاصی صفحه ۴۰۴
- یک یا چند کاراکتر و تصویر طنز یا جذاب در صفحه قرار دهید تا کاربران با یک صفحه ۴۰۴ خشک و بی روح روبرو نشوند.
- حتما از لینک های داخلی معتبر و البته کاربردی استفاده کنید. این یعنی اگر سایت فروشگاهی دارید، لینک پرفروش ترین محصولات و در سایت وبلاگی، لینک پربیننده ترین مقالات را قرار دهید.
- تا جای ممکن یک کادر جستجو در این صفحه بگذارید.
- بهتر است صفحه ۴۰۴ سایت را نو ایندکس کنید.
نکته: دقت کنید که برای تغییر و طراحی صفحه ۴۰۴ نیاز به دسترسی به هاست سایت است.قبل از وارد شدن به هاست سایت حتما از آن یک بکاپ بگیرید.