امروزه برنامه نویسی و طراحی وب یکی از سودآورترین شغل های حال حاضر جهان است.و افراد زیادی از این طریق در حال کسبدرآمد از این راه هستند.در دنیای حال حاضر انواع زبان های برنامه نویسی وجود دارد،که PHP یکی از آن ها است و در حوزه های برنامه نویسی و طراحی وبسایت ها کاربرد فراوانی دارد.زبان برنامه نویسی PHP یکی از زبان های مطرح و محبوب دنیا میباشد که هزاران نفر به صورت مستقیم در زمینه ی کدنویسی با این زبان شاغل هستند و یکی از پردرآمد ترین مشاغل دنیا محسوب میشود
PHP چیست؟
پی اچ پی یه زبان برنامه نویسی برای طراحی وب است.PHP مخفف Hypertext Preprocessor است منظور از این دو حرف به زبان ساده این است که زبان PHP اطلاعات را قبل از اینکه به صورت HTML به کاربر نمایش دهد، پردازش میکند و سپس آن را در قالب HTML به کاربر نمایش میدهد.(منظور از Hypertext ابر متن یا متنهای بزرگ و طولانی است که احتمال دارد در آن تصویر، جدول و… به کار رفته باشد که در حقیقت همان فایل HTML است که کاربر در قالب صفحات وب مشاهده میکند).
PHP یک زبان برنامه نویسی یا اسکریپت نویسی اپن سورس (Open Source) است. به این معنا که استفاده از PHP کاملا رایگان است و شما هیچ هزینهای برای کار با آن پرداخت نمیکنید.
کدهای PHP باید روی یک سرور اجرا شوند. این سرور میتواند یک سرور واقعی باشد و یا سرور موجود در کامپیوتر شما (با استفاده از نرم افزارهایی مثل wamp یا xampp)
کسانی که وظیفه کدنویسی سایت را بر عهده دارند با استفاده از زبان PHP قادر خواهند بود وب اپلیکیشنهایی طراحی کنند که به صورت تعاملی میباشند. منظور از تعاملی بودن وجود قابلیت هایی مانند سطوح دسترسی مختلف برای کاربران، امکان ثبتنام در سایت، پنل کاربری ، ذخیره اطلاعات کاربران و بسیاری از امکانات دیگر است که امروزه در تمامی سایتهای امروزی مشاهده میکنیم.
PHP در بسیاری از سایت های بزرگ جهان همچون فیسبوک ،ویکیپدیا، یاهو، وردپرس و… استفاده شده و کاربردی جهانی دارد.
تاریخچهی PHP
همه چیز از زمانی شروع شد که Rasmus Lerdorf دانمارکی در سال ۱۹۹۴ تعدادی اسکریپت به منظور مدیریت یک سری از کارها در سایت شخصی خود با زبان برنامه نویسی Perl نوشت. Lerdorf با استفاده از این اسکریپتها که بر اساس استاندارد اسکریپتنویسی (Common Gateway Interface) نوشته شده بودند، آمار افرادی را که در حال خواندن رزومه اش بودند محاسبه و ذخیره کرد. او با این کار توجه افراد زیادی را به اسکریپت هایش جلب کرد و از او درخواست کردند تا اسکریپتها را برای آنها هم ارسال کند. بنابراین Lerdorf تصمیم گرفت که نام اسکریپتهای خود را PHP گذارد که مخفف عبارت Personal Home Page بود.
Lerdorf در سال ۱۹۹۷ زبان PHP را به نسخه دوم ارتقا داد و توانست نظر توسعه دهندههای زیادی را به خودش جلب کند. بازنویسی موتور پردازشی PHP در سال ۱۹۹۸ به پایان رسید و به عنوان نسخه سوم PHP عرضه شد. البته در همین سال تصمیم گرفتند که به کلمه PHP مفهومی جدید دهند. آنها تصمیم گرفتند که دیگر دو حرف میانی کلمه PHP برگرفته از عبارت Home Page نباشند و به عنوان مخففی از عبارت Hypertext Preprocessor در نظر گرفته شوند.
با گذشت زبان توسعهدهندگان زبان PHP زیاد شد و در سال ۲۰۰۰ Zeev Suraski به همراه همکارش Andi Gutmans تصمیم به تاسیس شرکتی با نام Zend گرفتند. در آن شرکت هسته اصلی زبان PHP دوباره زیر تیغ جراحی توسعه دهندگان قرار گرفت و بازنویسی شد. در این بازنویسی تغییرات زیادی بر روی PHP اعمال شد که هسته آن را Zend Engine نامیدند و به عنوان نسخه چهارم از این زبان ارائه کردند.
در سال ۲۰۱۵ با عرضهی نسخه ی هفتم PHP به عنوان یکی از بزرگترین و بهترین بروزرسانیهای یک زبان برنامه نویسی تبدیل شد. از جمله تغییرات مهم این نسخه میتوان به بهبود عملکرد، کاهش استفاده از حافظه تا حدود ۵۰% و افزایش چشمگیر سرعت (حدودا دو برابر) اجرای آن اشاره کرد. PHP این افزایش سرعت و بهبود عملکرد را مدیون استفاده از نسخه سوم Zend Engine است.
مزایا PHP
از جمله مهمترین مزایای PHP میتوان به موراد زیر اشاره کرد:
- برای طراحی وب ایجاد شده است.
- متن باز و رایگان است.
- انجمن بزرگ و فعالی دارد.
- دامنه کاربرد وسیعی در حوزه وب دارد.
- از پارادایمهای مختلف برنامه نویسی پشتیبانی میکند.
- مولتی پلتفرم است.
- مستندات و منابع یادگیری فراوانی دارد. نسبت به سایر زبانهای برنامه نویسی فرصتهای شغلی بیشتری دارد.
- تعمیر و نگهداری آن آسان است.
- در پلتفرم های مختلفی مثل ویندوز، لینوکس ، مکینتاش و … اجرا می شود
- با تمام سرور هایی که امروزه استفاده می شود مثل (iis,Apache) سازگاری کامل دارد .
- میتواند انواع مختلفی از پایگاه داده و دیتابیس ها ساپورت کند و با آن ها کار کند.
- به دلیل ویژگی Open surce بودن آن برای همگان رایگان بوده و می توانید آن را از سایت رسمی آن به آدرس php.net به رایگان دانلود کنید.
- کار با php بسیار ساده است و فقط نیاز است یک سرور یا لوکال (سرور مجازی) داشته باشید. تا بتوانید روی آن کد های php خودتان را اجرا کنید.
- PHP به طور انحصاری با CMS کار می کند.
- یادگیری ساده.
معایب PHP
- یکی از مهمترین معایب این زبان آن است که برای برنامه های تحت دسکتاپ مناسب نمیباشد.
- نسبت به زبان های برنامه نویسی دیگر php کم و بیش به صورت آهسته تر اجرا میگردد.
- به دلیل امکان سفارشی سازی کدها، php ممکن است دارای باگ های امنیتی بیشتری نسبت به زبان های asp.net باشد.
- پردازش خطاها در php نسبت به سایر زبانهای برنامه نویسی قدیمی تر بوده و حل و علت آن ممکن است زمان بیشتری بگیرد.
- نسبت به asp.net امنیت کمتری دارد.
- مدل Client-Server قدیمی.
یاد گرفتن PHP
یادگیری PHP برای کسانی که برای اولین بار میخواهند کدنویسی را تجربه کنند نسبت به سایر زبانهای سمت سرور آسانتر محسوب میشود. محبوبیت و کاربردهای فراوان PHP در حوزه طراحی وب باعث شده است که این زبان برنامه نویسی مورد توجه افراد زیادی قرار گیرد که این دلیل باعث شده است مستندات و آموزشهای زیادی در قالب آموزشهای مجازی ، کلاسهای حضوری ، کتاب و… به زبانهای مختلف، از جمله زبان شیرین فارسی ساخته شود. این آموزشها میتوانند مسیر شما را تا تبدیل شدن به یک متخصص PHP و فتح قلههای آن هموار کنند.
فرصت شغلی PHP
مطمئنا یکی از عوامل مهم در انتخاب یک زبان برنامه نویسی فرصتهای شغلی و میزان گستردگی بازار کار آن زبان برای برنامه نویس است. بنابراین باید به این نکته اشاره شود که علاوه بر اینکه بیش از ۳۲% سایتهای جهان بر پایه سیستم مدیریت محتوای وردپرس که مبتنی بر PHP است ساخته شده اند، بیش از ۷۰% وب سایتهای موجود در ایران از جمله لیدرهای بازار وب (اسنپ، اسنپ فود، نت برگ، دیجیکالا، الوپیک و … ) زبان برنامه نویسی PHP را به عنوان زبان اصلی خود انتخاب کرده اند.
این دلیل باعث شده است که بازار برنامه نویسی به شدت نیازمند نیروی متخصص PHP باشد. بنابراین در صورتی که PHP را انتخاب کنید در حال حاضر یک فرصت بسیار ویژه برای شما وجود داره تا جذب بازار کار در این حوزه شوید.
برای شروع به چه چیزی نیاز داریم؟
زبانهای زیادی وجود دارد که برای شروع مناسب هستند، اما بهتر است قبل از همه اینها به یادگیری Html و Css بپردازید، تا ذهنیت خود را برای ورود به این عرصه به درستی شکل دهید.
از آنجا که بازار کار برنامه نویسی در ایران در حوزه وب و برنامه نویسی موبایل بسیار پر رونق است، با توجه به علاقه خود شروع به یادگیری برنامه نویسی یا موبایل کنید. اگر علاقه مند به طراحی وب سایت و دنیای وب دارید زبان php بهترین انتخاب برای شماست. پیش از شروع یادگیری زبان php بهتر است پیش نیازهای آن را فرا بگیرید. به این معنی که باید آشنایی کافی با زبان نشانه گذاری اچ تی ام ال و جاوا اسکریپت داشته و همچنین چگونگی کار با MySql را نیز بدانید.
وضعیتی که برای بازار کار php وجود دارد تا حدودی در ایران و خارج از کشور با یکدیگر تفاوتهای بسیار زیادی دارند. در خارج از ایران بازار کار برای بیشتر زبانهای برنامه نویسی مناسب است، در ایران این شرایط وجود ندارد. برای مثال کسی که به زبان برنامه نویسی پایتون تسلط کافی دارد ممکن است به راحتی کار مناسب خود را پیدا نکند.
اگر بخواهیم در مورد اینکه بازار کار زبان php در ایران چگونه است، صحبت کنیم، باید گفت که در حال حاضر زبان برنامه نویسی وب تنها به وسیلهی php و تکنولوژیهای asp.net صورت میپذیرد. می توان گفت که بازار کار زبان برنامه نویسی PHP در ایران تا حد قابل توجهی خوب است و می توانید درآمد مورد نظر خود را از زبان PHP داشته باشید.
PHP یک زبان برنامهنویسی بسیار قدرتمند است که امروزه به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله سعی کردیم مزایای این زبان قدرتمند و نمونههایی واقعی از آن را در دنیای وب به شما معرفی کنیم. بسیاری از سایتهایی که با PHP ایجاد شدند، اینترنت را فتح کردند. صاحبان مشاغل میتوانند با انتخاب یک رویکرد مناسب، یک سایت قدرتمند برای کسب و کار خود ایجاد کنند و یا با یادگیری این زبان میتوانید به یک توسعه دهنده تبدیل شوید و کسب درآمد کنید.پیشنهاد ما این است که اگر میخواهید زبان برنامه نویسی جدیدی یاد بگیرید بهتر است آن زبان PHP باشد.